Vážený zákazník, naše společnost prodává pneumatiky jen soukromým osobám tedy koncovým zákazníkům, kteří nejsou plátci DPH. Zboží firmám a živnostníkům neprodáváme. Info o DOT nepodáváme, všechny pneumatiky v nabídce eshopu jsou staré maximálně 24 měsíců. Telefonní kontakt slouží pouze k řešení problémů (faktury, zkažené objednávky, reklamace). Neslouží k podávání informací o dostupnosti produktů a termínů dodání. Prosím ke komunikaci využívejte přednostně e-mail info@gumiok.cz Děkujeme za pochopení.

Zimní pneumatiky v létě? Proto to není dobrý nápad

Vydrží zimní pneumatiky v létě?

Je zcela rozumné, že musíme v pozdním podzimu vyměnit letní pneumatiky za zimní. Silnice jsou pokryté sněhem a ledem. I když roztají, stále existuje riziko uklouznutí v důsledku rozbředlého sněhu a bahna. Je jasné, že letní pneumatiky nejsou dobré v zimě. Jsou ale zimní pneumatiky v létě spolehlivé?

Nejmenší problém: rychlejší opotřebení

Víme, že zimní pneumatiky jsou určeny pro průměrné teploty pod 7°C. Když se však oteplí, pomine čas ranních mrazíků, průměrná teplota je vysoko nad jistými sedmi stupni. Zimní pneumatiky se silnějšími pryžovými stěnami a větší přilnavostí mají za následek vyšší spotřebu paliva v teplém počasí, jsou hlučnější a rychleji se opotřebovávají.

Sjetá zimní pneumatika se v létě nestane letní

Jedním z určujících rozdílů mezi zimními a letními pneumatikami je hloubka profilu. Pokud někdo používá jako letní pneumatiku sjetou zimní pneumatiku s hloubkou profilu menší než 4 milimetry, také dělá chybu. Protože požadavek na minimální hloubku profilu 4 milimetry platí pro zimní pneumatiky i v létě. V případě nehody můžeme riskovat i naše pojištění auta.

Jsou horší variantou zimní pneumatiky v létě nebo letní pneumatiky v zimě?

Jde o to, že obě možnosti jsou špatné. To, že existují samostatné zimní a letní pneumatiky, není marketingový tah. Letní pneumatiky nejsou schopny v zimě dobře přilnout. A zimní pneumatiky se stávají měkkými a pružnými vlivem vysokých teplot mimo sezónu. Pneumatika se proto deformuje a ztrácí přilnavost. Vliv toho můžeme pocítit při zatáčení a brzdění.

Zimní pneumatiky si v létě vedou hůře, pokud jde o brzdnou dráhu: dvěma až třem autům trvá zastavení déle než s letními pneumatikami. A v létě jsme ochotni jezdit rychleji kvůli správným povětrnostním podmínkám. Rychlejší jízda a delší brzdná dráha dohromady mohou stát životy.

Zimní nebo celoroční pneumatiky?

Celoroční pneumatiky jsou pro ty, kteří by chtěli ušetřit za přezutí a cenu druhé sady. Jak jejich název napovídá, obstojí ve všech čtyřech ročních obdobích. Letní i zimní pneu. Nutno však dodat: s kompromisy. Na městských silnicích si vedou dobře, ale na silně zasněžených silnicích už nedrží tak dobře jako zimní pneumatiky. Nejlepším rozhodnutím je stále používat pneumatiky vhodné pro danou sezónu.