Vážený zákazník, naše společnost prodává pneumatiky jen soukromým osobám tedy koncovým zákazníkům, kteří nejsou plátci DPH. Zboží firmám a živnostníkům neprodáváme. Info o DOT nepodáváme, všechny pneumatiky v nabídce eshopu jsou staré maximálně 24 měsíců. Telefonní kontakt slouží pouze k řešení problémů (faktury, zkažené objednávky, reklamace). Neslouží k podávání informací o dostupnosti produktů a termínů dodání. Prosím ke komunikaci využívejte přednostně e-mail info@gumiok.cz Děkujeme za pochopení.

Co znamená číslo DOT nebo jak kvalitní je pneumatika

Co znamená číslo DOT nebo jak kvalitní je pneumatika?

Mezi kupujícími pneumatik je stále běžnější kontrolovat číslo DOT. Nejčastějším důvodem je to, že číslo DOT obsahuje užitečné informace, které odhalují stav pneumatiky. Co ale číselná řada znamená a co vám říká o pneumatice auta? Jaký je také správný způsob skladování pneumatik?

Číslo DOT = datum výroby

Čtyřmístné číslo ve skutečnosti udává dobu výroby pneumatiky. První dvě číslice označují týden výroby a poslední dvě číslice rok výroby. Pokud má tedy pneumatika číslo DOT 2622, byla tato pneumatika vyrobena ve 26. týdnu roku 2022 (27. června – 3. července).

Kdy bych měl věnovat pozornost číslu DOT?

Číslo DOT by mělo být vždy kontrolováno, ale zejména pokud kupujete ojeté pneumatiky. Přilnavost deset let staré pneumatiky je už diskutabilní, i když je ve zdánlivě perfektním stavu.

Proto musíme zdůraznit: pneumatika není produktem podléhajícím zkáze, ale je trvanlivá. Nezáleží však na tom, zda na kupovaný vůz dostaneme roční nebo osmileté pneumatiky. Díky aditivům použitým při výrobě si pneumatiky zachovávají původní stav i 5 let po výrobě a lze je používat dalších pět let.

význam DOT čísla pneumatiky

 

Jak stará je tedy moje pneumatika?

Číslo DOT pneumatiky neudává, kolik let byla pneumatika používána. Jak již bylo zmíněno, může být skladován v perfektním stavu po dobu 5 let od výroby. Pokud na auto namontujeme zimní pneumatiky v 5. roce a používáme je tři roky, v 8. roce budou pneumatiky staré pouze tři roky.

Je zbytečné jezdit kupovat pneumatiku s „nejnovějším“ číslem DOT. Většina zákazníků považuje za nejoptimálnější volbu rok nebo dva roky staré pneumatiky. Sotva lze sehnat dvoutýdenní pneumatiky, protože výroba často začíná dlouho před sezónou. Vzácnější typy pneumatik (u kterých by se v sezóně musela výrobní linka překalibrovat) jsou často hotové o rok či dva dříve. Nemusíme se bát. Od data výroby lze hovořit o čerstvě vyrobených pneumatikách 3 roky a nových pneumatikách 5 let.

Na co si dát pozor při skladování pneumatik?

První pravidlo skladování pneumatik automobilu: před uložením je co nejdůkladněji vyčistěte. Pneumatiky namontované na ráfcích se skladují naležato (ve sloupcích po 4), pneumatiky sejmuté z ráfků se skladují nastojato.

Otočte pneumatiky bez ráfků o 90 stupňů každou sezónu! Tím je zajištěno, že jsou rovnoměrně zatíženy a nedochází k jejich deformaci. Dále dbejte na vhodnou teplotu v místnosti, která se pohybuje mezi -5 až 20°C. Stejně jako vše ostatní by měly být skladovány mimo sluneční světlo a na suchém místě.

Pneumatiky se zárukou čísla DOT

Pokud to nechcete riskovat a chcete být s nákupem pneumatik v bezpečí, máme dobrou zprávu. Protože garantujeme číslo DOT pro všechny pneumatiky, které prodáváme. To znamená, že všechny zakoupené pneumatiky byly vyrobeny během posledních 2 let.